Lieve fans en volgers van EMOA, we sturen niet altijd iets, delen niet altijd op onze socials en bloggen (nog) niet veel, maar vandaag hebben heuglijk nieuws! Er staat een nieuw e-boek te pronken in onze webshop, namelijk “Midwinter: Vroeger en nu” van Irene Van Driessche.

Sinterklaas kapoentje, leg wat in mijn schoentje…

Sinterklaas komt eraan, en dat hebben we geweten. De winkels liggen vol chocolade, speculaas en ander lekkers in het thema. Volgens de traditie leggen we 5 december een schoen klaar bij de schoorsteen, met een wortel, klontje suiker en onze Sinterklaasbrief erin. In de nacht komt de Sint met zijn knechten, Zwarte Pieten, cadeautjes brengen aan alle kindjes die braaf zijn geweest en iets voor het paard hebben voorzien. Uiteraard komt er dus een hele commerce bij kijken vanwege die cadeautjes.

Eeuwenoude tradities

Maar weet je wel waar deze traditie vandaan komt? En Kerstmis, Nieuwjaar en Driekoningen? Vroeger ging het er namelijk heel anders aan toe. Dat is waar dit boek over gaat. Of in de woorden van Irene zelf:

“Het gaat […] over de feesten die putje winter plaatsvinden, feesten die wij nu kennen als Sinterklaas, Kerstmis, Nieuwjaar en Driekoningen.
De eindejaarsperiode van tegenwoordig is doorspekt met glitter en commerce. Maar dat was vroeger wel anders.
De midwinterzonnewende was voor onze voorouders een hoopgevende gebeurtenis. Na wekenlange toenemende duisternis was er eindelijk licht aan die spreekwoordelijke tunnel.
Met midwinter werd de kiem van de zomer gelegd. De dagen begonnen terug te lengen…
Hoe onze verre voorzaten dit alles een betekenis gaven, leg ik uit in dit boek. Tegelijkertijd zal je ook de oorsprong van de vele tradities beter begrijpen.
Ik wens de lezers alvast een boeiende reis in de tijd.”

[Benadrukkingen vanuit de redactie]

Ben je nieuwsgierig naar de ziel achter deze gemoderniseerde tradities? Dan is Irenes boek een ware aanrader. Het is een prachtig geïllustreerd boek met foto’s van Mariëlle Dekkers, Fik Seymus en van Irene zelf. Je kan het direct kopen voor slechts €11,99 in onze webshop via onderstaande link. Per verkocht boek gaat er €2 naar Mariëlle Dekkers.

Smaakt dit naar meer? Dan kunnen we je alvast beloven dat Irene nog meer van dit in de maak heeft. Zodra die e-boeken af zijn, kom je het te weten via mail, onze socials en op deze blog. Hieronder kan je aangeven waar je geïnteresseerd in bent. Let wel, er staan nog andere toekomstige e-boeken tussen van andere auteurs, waaronder wij (Kyra & Munira).

Veel liefs,
Kyra & Munira

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.